Uppdatering av släktregistret 5 januari 2021

Nya släktingar hittade i Sverige, Danmark och USA plus andra uppdateringar.


Colorado och Wyoming - i förfädernas fotspår

Skrivande pågår då och då om bröderna August och Emils liv i Colorados gruvor. Det är Emil som syns på bilden nedan. Han återvände aldrig till Sverige, men planer fanns. Han och hustrun tog ut pass efter första världskriget.

Vi har tidigare rest i fotspåren efter August och Emil Lindström som utvandrade till USA 1892. Efter New York och Washington bar det av till Denver i Colorado för att träffa släktingar. Resan gick sedan vidare till Georgwtown, Leadville och sedan vidare till Wyoming och Cody. Det blev full pott överallt.

Bilderna visar det hus som Emil Lindström byggde 1906 och med stallet bakom. Den äldre bilden är troligen tagen kring 1925. Och som det ser ut idag. Såväl det första huset som stallet finns kvar om än modifierade.


Historiens vingslag

Detta är med stor sannolikhet en kanna tillverkad av tenngjutaren Johan Erik Wahlberg i Strängnäs. Muséet har haft vänligheten att ta fram den ur magasinet.

Den beskrivs så här: Skänkkanna av tenn med växtrankedekor och blommotiv. Ursprunglig ägare var P P S i Strängnäs (märkt i botten). På framsidan är Strängnäs vapen ingraverat och årtalet 1807. Tillverkarens namn otydligt kan eventuellt vara Johan Erik Wahlberg, Strängnäs. Tidigare registrerat som stop.

1807 fanns - vad jag kunnat utröna - ingen annan tenngjutare i Strängnäs. Wahlberg (1774-1838) var min farmors mormors morfar. Hans änka flyttade till sin dotter Stockholm. Dottern Johanna bodde senare nästan 30 år på Sabbatsbergs fattighus. (Se nedan).


Fattigvården Sabbatsberg 1896

I dag när rovdriften på gamla pågår för fullt, finns det kanske anledning att se hur det var förr. Bilden ovan är en interiör från Johanneshuset 1896. Varje församling hade sitt fattighus i området. Man bodde på allmän sal och fick livets nödtorft.

I den här miljön - fast i Nikolai församlings hus - fanns några av mina släktingar. Nikolaihuset är det gula nedan.

Min farmors mormor: Johanna Charlotta Rahmé åren 1890-1919.
Hennes dotter Emelie Ingeborg Rahmé åren 1900-1916 samt Emelies moster Erika Matilda Wahlberg åren 1905-1921. Johanna tillbringade alltså 29 år i den här miljön.

Det finns anledning att återkomma till livet för fattiga i Stockholm förr. Inte minst med tanke på hur det ser ut idag.


Carl Lindström - 100 år

Den 7 oktober 1911 föddes Carl Ivar Lindström. Han skulle alltså ha blivit 100 år i år. Tyvärr gick han bort redan 1980 bara 68 år gammal. 

 


Jakten på kabinettskuriren Jäger

Under ett par års tid har en anfader med namnet Jäger och till yrket kabinettskurir gäckat alla efterspaningar. Det går sakta framåt. Jäger hette Carl Fredrik och var kurir i sekreta utskottet. Detta fanns ytterligare två. Om jag förstår det rätt, så färdades dessa kurirer med handlingar mellan utrikes hov.

Så här står det i Nordisk Familjebok: Till undvikande af den dryga omkostnad, som erfordrades till expresser, och efter andra hofs bruk inrättades 25 jan. 1748, i enlighet med sekreta utskottets betänkande 11 dec. 1747, två kabinettskurirer..."

Jäger och Rebecca Brannius gifte sig 1768 i Botkyrka. Året efter föds en dotter och ytterligare två barn 1771 och 1773. Samma år dör kabinettskuriren. Han är då 47 år och alltså 20 år äldre än hustrun. De bor då på Fittja tegelbruk i Botkyrka församling. Mer information söks nu om denna plats och om Jägers förehavanden som kabinettskurir. Och var kom han ifrån ....

Kartan: Området för sådär 100 år sedan. Vid 1. ligger Fittja gård och de gröna trädgårdarna är nu bostäder från miljonprogrammets dagar.