Frans Algot Johansson

Det här är Cristers biologiska morfar. Tyvärr fick vi inte träffa honom innan han gick bort. Först i slutet av 1970-talet återknöts kontakterna och Majken (Crister & Sten Erics mamma) fick då ytterligare en syster och en bror.

Algot var född i Hornaryd som ligger nordväst om Braås i Kronobergs län. Det är ännu inte riktigt kartlagt hur och var han arbetade. Helt nya uppgifter har kommit fram den senaste tiden. Bl a har han tydligen arbetat som rallare.

Men, det var när han arbetade på Hospitalet - dvs St Sigfrids sjukhus i Växjö - som han träffade Signe Rydell. Hon arbetade också där. Nu bar det sig emellertid inte bättre än att Algot först gjorde Lilly Hansson med barn och några månader senare gjorde han Signe med barn. Situationen blev ohållbar och Algot lämnade Stockholm. Han återfinns hösten 1915 som sjukvårdare på Hospitalet i Östersund. Så småningom blir det Stockholm och Långholmen. Vi ska kolla alla datum för detta.

Större delen av sitt yrkesverksamma liv arbetade Algot Johansson som fångvaktare på Långholmen och pensionerades som överkonstapel. Familjen bodde också på Långholmen i det hus som heter Knaperstad. Algot gifte sig med Lilly den 29 januari 1916. Då var redan Bertil född (22 augusti 1914). Majken föddes månader senare (18 februari 1915). Det kan inte ha varit någon särskilt trevlig situation. Algot och Lilly fick också dottern Margareta (17 mars 1923). Varken Lilly eller barnen fick veta något om Majken. Det uppdagades först när Crister letade fram Algots bouppteckning på 1970-talet och ringde Margareta.

1914. Signe Rydell står längst till vänster. Och Algot i arbete på Sankt Sigfrid iförd skötaruniform. Högra bilden är en ateljé-bild på Algot i uniform.

Vänstra bilden är skickad från Hultsfred 24 oktober 1910. Det är uppenbarligen taget under "beväringen". Bilden till höger är troligen tagen i slutet av 1920-talet. Bertil är tonåring och Margareta ser ut att vara i 6-årsåldern. Kanske är bilden tagen på Långholmen ner mot Mälarens vatten en vacker sommardag.

Till vänster är Algot i 20-årsåldern. Mustaschen har växt ut och den behöll han hela livet. Mittenbilden är tagen när han fyllde 50 och längst till höger är Algot pensionär.

Algots mor - Sara-Lisa Andersdotter född 1848 i Töreboda. Huset är Nyedal där Algot föddes 1887.

Den mystiska Visbybilden. Ur byrålådan dyker denna bild upp. Visande en mycket ung Algot och en hittills okänd kvinna. Bilden är tagen i Visby. Vad gjorde Algot där och när var han där? Bilden liknar nästan en förlovningsbild. Men, de ser ganska besvärade ut. Var det så att Algot hade hyss för sig där också? Lilly fick nämligen aldrig veta att han var far till Majken. Men han gjorde rätt för sig. Varje månad kunde Majken gå iväg till polis Pettersson i Växjö och hämta pengar som Algot betalat. Den högra bilden kunde jag bara inte låta bli att lägga in. Det är Majkens konfirmationsbild från 1930. Det är väl ingen tvekan om vem hon är lik. Eller är jag part i målet?

Återförening. Någon gång i slutet av 1970-talet träffades syskonen för första gången. Från vänster ses Thure Karlsson som då var tillsammans med Margareta i mörk klänning. Sedan kommer Majken i röd blus, Bertil och hans fru Kerstin. Thure är för övrigt svärfar till riksdagens förre talman Thage G Peterson.