De gäckande syskonen Andersson

Artikel i Släkthistoriskt Forum nr 2/2003 - något omarbetad för hemsidan. Fler bilder finns i dokumentet "Jordkulan blev deras hem"

"Freda" Andersson på en bild från 1971. Högerbilden är från Cody cirka 1910. Det är Freda i vit klänning. Systern Emma och Emil Lindström står t v bakom. Mannen i kubb är Sven Ahlberg.

Tre syskon. Tre emigranter. Vilka var de egentligen - Frank, Emma och Alfrida Andersson? Spåren pekar mot Småland men inte en enda uppgift har gått att verifiera. Någonstans kom de ifrån. Någonstans finns den svenska släkten. Är det du?

Många som släktforskar återupptäcker släkt ”där borta”. Förvåningen är lika stor varje gång över de bristande kunskaperna om förfädernas rötter i Sverige. Pratades det aldrig om detta, undrar man? Jodå, det gjordes det säkert, men efter hand som åren gick och de som en gång känt varandra personligen var döda försvann de naturliga sambanden.

I vår tid verkar det kanske lite konstigt att kontakterna till Sverige och syskonen emellan inte hölls vid liv. Att uppgifter inte fördes vidare till barn och barnbarn. Men det kan finnas andra, mera krassa, förklaringar. De som åkte över hade det ofta svårt ekonomiskt. Postväsendet var inte utvecklat och utvandrarna fick kanske betala lösen på breven hemifrån. Så här skriver t ex Katrina Wickell från Tävelsås:

”...Så hade jag inte tid at skriva så jag sluta at skriva frän di alltid sända sina bref så at jag fick betala dem med 10 c också när jag sände ut så var det 5 c så första året vi var här så hade 15 daler gott....”

Sonen Fred hade ställt några frågor till sin mamma om släkten hemma i Sverige. Åren hade gått och alla kontakter var brutna.

Syskonen Andersson

Men Katrina hade släkt på närmare håll. Hon bodde i Michigan och en dagsresa – eller två – västerut i Cody Wyoming fanns faktiskt kusinen Emil Lindström och det är här som berättelsen om syskonen Andersson börjar.

Emil Lindström var också från Tävelsås. Han utvandrade 1892 och kom först till Denver i Colorado. Där gifte han sig med Emma Kristina Andersson i april 1894. Paret bosätter sig i Leadville, Colorado. Ungefär vid den här tidpunkten dyker Emmas bror Frank Andersson upp för första gången. Det är en företagsam smålänning som återfinns i olika sammanhang. Han verkar vara förmedlare av arbetskraft till gruvorna och sysslar tydligen också med en del byggarbeten.

Om dessa två syskon är ytterst lite känt. Emma Kristina var född 1870 eller 1871 och dog i magcancer 1923. Några närmare datum är inte kända. Den senast kända uppgiften om Frank är att han är farmare i Burley Idaho 1927.

Det är bara om den yngsta systern Alfrida Andersson som arkiv och kontakter har avslöjat mera. Och ibland ska man ha tur! Det visade sig att tidningen Svensk-Amerikanaren Western hade en korrespondent i Leadville. Han kallade sig för övrigt ”Svenske Juden” och lämnade i stort sett varje vecka rapporter om svenskkolonin i Leadville. Det var där jag hittade Alfrida:

28 MAJ 1903 Familjen Lindström väntar i dagarna hit en syster till mrs Lindström från Sverige, ja från Stora Kronobergs län, hvad vill du då? Välkommen i det gröna!

25 JUNI 1903 En syster till mrs Lindström och Frank Andersson vid namn Alfrida Andersson anlände hit från Sverige den 19 dennes, en riktig Smålands-jänta om 20 vårar, ska ni tro. Vi önska henne välkommen till Akademeran.

Fler ledtrådar

I det här läget var inte Alfrida så intressant. Jag jagade nämligen Emil Lindström och hans hustru Emma som ofta förekom i rapporterna från det sociala livet i Leadville. Emil hade tillsammans med sin bror August gjort ett riktigt klipp 1895. På en vecka tjänade de en förmögenhet och August åkte hem. Men det är en annan historia.

Emil stannade och köpte sig ett hus i Leadville. Där samlades svensk-kolonin till ståtliga julkalas varje år. Hur det hade varit berättades det om i ”Svensk-Amerikanaren Western”:

7 JANUARI 1904 Ett elegant julkalas gick af stapeln uti mr o mrs Emil Lindströms hem 324 East 5th street. Omkring ett 50-tal af deras vänner voro inbjudna till att fira julafton der, hvilka också hade infunnit sig, och glädjen stod högt i tak. För barnen var det ett särskilt nöje ty ”Santa Claus” kom rundt och alla barnen fick en till flera presenter, från den store berömde ”Santa Claus” och efteråt serverades en mycket fin supper med alla sorters svenska matvaror och ej utlämnande den goda lutfisken och fiska su-u-u-par-na.

Så upphör alla spår! Emil och hans familj, liksom Alfrida, går inte att hitta. Men 1915 avlider Stina Wickell, Emils och Augusts mamma. Bakom bouppteckningen hittas ett brev från Cody, Wyoming – en fullmakt från Emil! Och från nu går det i raketfart. Ett tag!

Rovdrift

Vi rör oss i Colorado i början av 1900-talet. Detta är trakter som fortfarande kan kallas ”Vilda Västern”. Precis som i filmerna rånas tågen ibland av maskerade män till häst och sheriffen måste sätta samman ett uppbåd. De flesta är beväpnade. En berusad irländare i Leadville får böta för att han skjutit en hund mitt i staden. Inte för att han skjutit hunden, utan för att han sköt för sent på kvällen när folk skulle sova.

Leadville var och är en ”håla” i Klippiga bergen. Vid den här tiden drevs en hänsynslös rovdrift på resurser och människor. Listan på dödade gruvarbetare är mycket, mycket lång. Fall-olyckor var vanliga, liksom att man borrade i kvarglömd dynamit. Dödsfall av fallande sten var också en vanlig dödsorsak. ”Black lung”, gruvarbetarlunga, var emellertid en av de vanligaste sjukdoms- och dödsorsakerna.

1906 säljer Emil huset och flyttar med familjen till Denver. Bort från det ohälsosamma klimatet och det hårda slitet i gruvorna. Och nu dyker han upp igen – Frank Andersson. Han hade nämligen hört talas om att det skulle byggas en damm uppe i Wyoming och att det dessutom fanns billig mark att köpa. Ett tvåspann inköps och lastas med tillhörigheter. Sedan kör Emil och Frank med häst och vagn den långa vägen till Cody. Det är mer än 750 kilometer fågelvägen. En prestation genom delvis väglöst land! Emil köper mark och bygger själv ett första bostadshus. Året efter kommer Emma och barnen dit.

Ett nytt liv

I Cody bygger Emma och Emil ett nytt liv. Dit kommer senare också Emmas syster Alfrida som drabbats av ett hårt slag. Hon hade i Leadville träffad en invandrad svensk vid namn Svensson. Förnamn okänt. De gifte sig och fick dottern Agnes 1906. Kort efter omkom mannen i en olycka och en utblottad Alfrida tog sig på omvägar upp till systern i Cody.

Nu vände emellertid livet så småningom sin vackra sida till och allt ordnade sig också för Alfrida. Hon hade vid den här tiden ändrat sitt svenska namn till det mera amerikanska Freda och träffar i Cody skomakaren Sven Ahlberg som hon gifter sig med. Hon fick ett långt liv och avlider hos sin dotter i Denver 1978, 95 år gammal.

Frank arbetar i Cody något år innan han söker lyckan i Idaho. Sista ledtråden till honom är att han var farmare i Burley 1927. Sökningarna efter honom har inte gett några klara ledtrådar.

Återupptagna kontakter

Man ska dock ha lite tur när man släktforskar - även om det mest handlar om mödosamt letande. Genom att tänka fritt och att använda den moderna teknikens möjligheter gick det. På konstiga vägar hittades Emil Lindströms dotterdotter Eileen Thomas. På ännu konstigare vägar hittades dessutom Alfridas dotterdotter Vicki Salazar i Denver. Ingen av dem hade någon kunskap om sina svenska rötter. Kontakterna med Sverige upphörde 1947 - och det är ju ett tag sedan.

Förhoppningsvis – men inte särskilt troligt – finns det i gömmorna något som pekar mot en ort i Sverige. En ort att gå på. Det som hittats hittills i Sverige har visat sig vara fel spår.

Det finns en del som pekar mot Småland och någonstans kom de ifrån. Någonstans finns det släktingar. Och varför hittar jag inte ”Smålands-jäntan från stora Kronobergs län......”?

... de kom från Rydaholm!

Syskonen Emma, Alfrida och Frank är dom återfunna! Det visade sig att Alfrida i verkligheten Helfrida Cecilia och hade syskon. Alla från Rydaholm i Jönköpings län på gränsen till Kronobergs län.

Emma Kristina (1870-1923) utvandrad till USA. Gifte sig med Emil Lindström

Frans "Frank" Johan (1872-?) utvandrad till USA.

Anders Aron (1873-?) utvandrad till USA

Amanda Matilda (1875-) vistades under några år i Danmark men återvände till hembygden. Som änka emigrerade hon till Danmark 1952.

Hanna (1877-?) arbetsutvandrade till Danmark i slutet av 1800-talet, gifte sig och stannade kvar.

Stina Lisa (1879-1880) Blev bara ett år.

Helfrida "Freda" Cecilia (1883-1978) utvandrad 1903. Avled hos sin dotter i Denver 95 år gammal.