Carl August Lindström

 

 

 

 

Detta är (Carl) August Lindström som var min farmors far. Bilden skulle kunna vara tagen 1901. August är i så fall 35 år och lämnar USA för gott. Personligen tror jag bilden emellertid att den är tagen 1895 när August åkte hem första gången. Han är då 29 år vilket stämmer bättre med utseendet på bilden.

August var född den 13 juni 1866 på Hagalund i Tävelsås som ligger sydväst om Växjö. Han åkte ut som fattig skräddare och kom hem med pengar på fickan. Andra gången. Första gången sägs det att han förlorade alla pengarna på båten hem. Faktum är att han åkte en andra gång 1896 och att Amerikapengarna efter den resan räckte bl a till att köpa en bondgård i Härensås, Gemla. Dit flyttade man emellertid först 1919.

Om tiden i Amerika kan man läsa på en särskild sida.

August sägs ha varit tjurig och envis. August köpte sig t ex en häst som hette Max. En stor svart hingst som var helt värdelös i jordbruket - men den var snabb. August lär ha köpt honom bara för att vinna slädkörningen hem från julottan. Med sig hem från Amerika hade han en kaffekanna i nysilver med sina initialer med tillhörande sockerskål och gräddkanna. Stämplarna berättar att den är tillverkad av Derby Silver Co 1887. August dog den 10 november 1930, 64 år gammal.

I Tävelsås föddes också min och min bror Sten-Erics far. Carl Ivar Lindström. Oäkting som det hette på den tiden. Farmor Hulda fick honom med Frans Oskar Jonsson från Pilbomad i Jät. Men det är en annan historia.

August och Betty - som hon kallades - bodde på flera platser i Tävelsås. Åren 1886 eller 1887 köpte de Nydala där de bodde fram till 1904. De flyttade då till Lilla Trängsled, på vägen mot Stenslanda. 1911 lämnade de det huset. Senaste uppgifterna är att de bodde i Hofmansgård fram till flytten 1919. I oktober 1918 köpte de Härensås Södregård 6:6 för 12.000 kronor. I fastighetsregistret står för ovanlighetens skull båda som ägare. 8.000 kronor betalades kontant.

Ur gömmorna har den här bilden. Under står skrivet "Herr August Lindström Amerika". Bilden visar en något äldre August än ovan.