Historien om en bild...

Den här bilden är tagen 1943 när Emma Kristina Lindström fyllde 80 år. Hon var född 19 juli så man kan anta att det är på hennes födelsedag. Utanför torpet Björkelund i Tävelsås utanför Växjö har man radat upp sig. På den tiden var det vanligt med damkalas när frun i huset fyllde år och vice versa. Den här bilden kom från en nyligen återupprättat släktkontakt. Lennart, heter han och det är hans mamma som sitter längst till vänter på bänken. Möjligen är det Lennart själv som sitter med sin pappa på gräset.

På bänken sitter till vänster Olga Lindström, gift med Emmas son Hjalmar. Så kommer Ester Lindström gift med andre sonen Erik. Det är säkert han som tar bilden, för på en annan bild sitter han till vänster om Olga.

Nästa kvinna är Josefina "Fina" Lindström född Kronholm från Stenslanda, Johan Alfred Lindström och födelsedagsbarnet. Längst till höger sitter en flicka som troligen är Erik och Esters dotter Ulla. Det är inte bekräftat ännu.

De här uppgifterna och bilden skickade jag till Inge Nilsson i Tävelsås. Inge bor i huset Nydala där Cristers farmor en gång bodde med sina föräldrar.

Och nu händer något spännande. Inge tar sig tid att besöka några äldre människor i byn för att identifiera kvinnorna som står bakom. Några små frågetecken återstår men troligen är det från vänster: Anna Gustavsson, Hilma Jansson, Ida Svensson, Anna Karlsson, Jenny Svensson, Anna Johansson, Vendela Lundström, Eva Johansson, Sara Johannesson, möjligen Emmas syster Jenny, Anna Karlsson, Matilda Svensson och Hanna Karlsson.

Mer information kommer. Och ett stort tack Inge! (3 dec 2005)

Klicka för att se bilden i stort format

Björkelund, Tävelsås i slutet av 1930-talet

I minnet fanns också den här bilden. Det är Björkelund någon gång på slutet av 1930-talet, troligen sommaren 1938. Här står Emma och Johan Alfred med barn och barnbarn. Hjalmar, Olga, Ester och Erik. Troligen är det dottern Ulla (född 1936) han har på armen. Andra dottern Maj-Britt (född 1930) sitter i gräset. Pojkarna kan vara Erik och Esters son Harry (1926-1999), Olgas son Gösta (1932-1986) och Curt Lindström, son till Erik och Ester (född 1931)

Den här bilden har också fått andra konsekvenser. Min bror Sen Eric kom plötsligt ihåg en cykelutfärd från Gemla till Emma i Tävelsås. Så här skrev han i ett mail:

"I mitt minne fanns en cykelutfärd - till Tävelsås som jag inte kunde datera, men efter några kontakter med Lennart (Lennart Lindström) kom vi fram till att det måste vara 1943 på sommaren. Vi cyklade från Gemla och Hulda (vår farmor Hulda Lindström) var uppe på natten och gjorde en brylépudding som hon hade i cykelkorgen varm. När vi kom fram var det en brun gul sörja men gott! Då lekte jag med två pojkar - de hade bl. a en plåtbit som såg ut som spillt bläck som vi roade oss med. Lennart kom ihåg plåtbiten men i övrigt ingenting. Det måste varit 80-årsfesten men tydligen en annan dag eftersom vi inte är med på fotot. Underligt med ströminnen, många gånger är det rätt. Jag var bara åtta år."

Björkelund 2006