Frans Emil Lindström

Detta är (Frans) Emil Lindström född den 10 februari 1869 i småländska Tävelsås och bror till August. Bilden är tagen i Denver av den svenske fotografen GR Appel. Denne fotograf flyttade i början av 1900-talet till Euton, Colorado, där han fortsatte sin verksamhet. Tidpunkten bör vara 1893 eller 1894. Det var då Emil och min farmors far August åkte över för att bli rika. Det finns en bild på de båda bröderna här. Där kan du också läsa mer om Emil. I närbild såg han ut så här. Efter mycket letande hittade jag så småningom Emil. Han dog först 1947 och ligger begravd i Cody, Wyoming. Du kan läsa mer om deras liv i Colorado genom att klicka här.

Emil Lindström i mitten av 1920-talet

Vi vet ännu inte mycket om Emils hustru, bara att hon var från Kronobergs län och hette Emma. De fick två barn, två flickor Ellen 1897-1911 och Elsie 1899-1982.

Till Wyoming!

Emil Lindström arbetade i Colorados guldgruvor till 1906. Familjen flyttade då från Leadville till Denver. Detta år körde Emil med två hästar och vagn till Cody i Wyoming. En prestation genom delvis väglöst land och med berg. Yngsta dottern Elsie Lindström Freeborg berättar om detta i en tidningsartikel. Hon säger då att en farbror var med på resan. Det visar sig efter lite efterforskning var Frank Andersson, hustrun Emmas bror.

Skälet till att de reste till Wyoming och Cody var, att ”farbrodern” hade hört talas om ”Cody Canal” och det nya land som öppnats för nybyggare. Det var så många av gruvarbetarna som utvecklade ”black lung” att Emil ville komma bort från detta, till ett ställe där luften var ren. Så Emil gav sig alltså i väg och lämnade familjen i Denver. Sent i april året efter 1907 anlände Emma Lindström med barnen till Cody-trakten. Emil hade då hyrt ett jordbruk vid det som heter ”Lower Sage Creek”.

Vid sidan av jordbruket fick Emil arbete vid byggandet av en tunnel på toppen vid ”The dam hill”. Gruvarbetare var eftertraktade för det jobbet och han hade de kvalifikationer som behövdes efter alla år i gruvorna. Efter detta köptes till att börja med 80 acres (38 ha) vid Sage Creek. Den sommaren och vintern högg han timmer, hyvlade, sågade och släpade – det mesta för hand – för att bygga ett nytt hem åt familjen.

I mars 1908 kunde familjen flytta in i det nya huset. En skola fanns i området – cirka 5 km från hemmet - dit flickorna Ellen och Elsie gick. Skolan bestod av ett enda rum och lärarinnan undervisade 8 årsklasser på en gång. På lördagskvällen förvandlades skolan till danslokal och syndernas förlåtelse fick man dagen efter när skolan blev kyrka!

Här på Wyomings vidder byggde Emil från Tävelsås ett nytt liv. Han hade i mitten av 1920-talet mer än 400 får och odlade hö. Kontakterna med Sverige var brutna förutom de med lillasyster Eva Maria i Alvesta. 1923 dog Emma och 1927 när Emil var 58 år lämnade han sin ranch. I stället bosatte han sig inne i Cody. Resten sitt verksamma liv arbetade han som dödgrävare och snickare. Äldsta dottern Elsa dog redan 1911 i Brights sjukdom, utslagna njurar med hjärtförstoring. Dotter två, Elsie gifte sig 1919 och fick en dotter Eileen (1920) som i sin tur har fyra söner samt barnbarn.

 

Emil framför sitt hus 1943. I mitten med dottern Elsie och dotterdotter Eileen. Till höger Eileen Thomas, Cody, Wyoming på en bild från 2002.

Han valde själv att bryta med släkten hemma i Sverige, berättar dotterdottern Eileen i telefon. Hennes mamma, Emils dotter Elsie, bosatte sig i Emils hus 1950 när hon var nybliven änka. 1982 gick hon ur tiden. Familjetraditionen berättar också att Emil blev blind. Det är delvis sant. Han drabbades när han kom till Wyoming av en ögonsjukdom som kostade honom ena ögat. Emma tog honom med sig till de specialister som fanns men ögat gick inte att rädda. Resten av sitt liv hade han ett porslinsöga.

Samtidigt som jag skriver detta nås jag av ett brev från Colorado. Det är efterlevande till Katrina Wickell som skickar brevkopior och foton. I ett av breven skriver Katrina Wickell att hon visserligen har massor av kusiner, men att hon inte vet var de finns. En av dessa kusiner var Emil Lindström. De bodde 50 år i samma land, med mindre än 100 svenska mil emellan sig. Och träffades aldrig.

Emma Lindström dör 1923 i magcancer. Hon hade en syster Freda Freda och en bror Frank. Alla hette Andersson. De kom från Kronobergs län och, säger Eileen Thomas, var av bättre familj. Eller som hon säger, ett steg högre på samhällsstegen än Emil, vars far var skräddare.

Senare forskning har visat att det inte var riktigt sant. Läs mer om syskonen Andersson under dokument!

Alfrida kom till Leadville i juni 1903. Hon gifte sig och fick en dotter Agnes. Helt kort har jag förstått att hennes man förolyckades och att hon då reste till Cody och sin syster. Där träffade hon så småningom en svenskättad skomakare från Denver vid namn Sven Ahlgren och gifte om sig. Med honom fick hon sönerna Raymond och Victor.

Frank – brodern – är en riktig entreprenör. Han återfinns i tidningsnotiser från 1890-talet och en bra bit fram på det nya århundradet. Han kallas kontraktör och det tog ett tag innan jag förstod vad det innebar. Han var helt enkelt byggare! Och han är inblandad i den ena affären efter den andra genom åren. Ibland är det ”mining”, ibland landaffärer och ibland fastigheter. Snacka om företagsam smålänning! Han lär så småningom ha blivit farmare i Burley, Idaho. Om detta vet jag ingenting. Ännu.

Alla syskonen kom från Hjortsjö Södergård, Rydaholm, Kronobergs län: Emma Kristina född 15 december 1870 utvandrade 1892, Frans "Frank" Johan född 13 mars 1872 utvandrade 1891, Anders Aron född 10 augusti 1873, Amanda Matilda född 2 augusti 1875, Hanna född 15 maj 1877, Stina Lisa född 11 december 1879 blir bara ett år gammal och så Helfrida "Freda" Cecilia född 6 juli 1883 som utvandrade 1903.