Hulda Maria Lindström

27 februari 1887 - 13 maj 1974

Hulda (Cristers farmor) var Betty och Augusts andra barn och föddes innan dom gifte sig. På bilden nedan till vänster är det konfirmation i Tävelsås kyrka 1906. Hulda sitter längst fram som nummer fyra från höger. Prästen heter Richard Jacobsson och tjänstgjorde i Tävelsås 1898-1909. På mittbilden är Hulda fotograferad av Anna Blom i Kexholm som tonåring. Klänningen hon har på sig är densamma som när hon konfirmerades. Det hjälper till med tidsbestämningen till strax efter förra sekelskiftet.

Men, var ligger Kexholm? Det visade sig att det är de södra delarna av Åseda samhälle som kallas så. Namnet finns inte på kartan. Här hade tydligen Anna Blom en fotoateljé. Det kan stämma bra eftersom hon etablerade sig i Växjö den 1 juni 1900. Anna Blom övertog då makarna Forthmeiiers atelje. Men ännu vet vi inte varför farmor Hulda blev fotograferad i Åseda.

Bilden till höger är tagen 1908 när hon förlovade sig. Av någon anledning sade hon att det var den olyckligaste dagen i hennes liv. Någon förklaring gavs aldrig och förlovningen sprack så småningom.

Hulda var en arbetsmänniska som kom ut i arbetslivet redan som 9-åring. Hela sitt liv arbetade hon i hem, på restauranger och hotell. När det ställdes till kalas i trakten då var det ofta Hulda som kom. Inget bröllop var för stort - hon klarade det. Och hon var duktig på att laga mat. Bilden till vänster är från sent 1930-tal.

Smålandsposten 1957

70 år fyller på onsdag kokerskan Hulda Lindström, Eriksborg, Gemla. Hon är född i Tävelsås. Föräldrarna var lantbrukare och med dessa kom hon 1919 till Härensås, Gemla, där hon var bosatt många år. Sedan 1935 har hon bott på Eriksborg i Gemla där hon de första åren var husföreståndarinna.

Gemlaorten har jubilaren sedan förblivit trogen, bortsett från en del kortare perioder i yngre år då hon innehade olika anställningar som kokerska i en hel del bättre familjer, bl a i Växjö, Eksjö och Jönköping. Som kokerska har hon vidare varit allmänt anlitad bl a på olika hotell och restauranger i Växjö samt i hundratals hem i Gemlaorten vid bröllop, födelsedagar och andra liknande högtidliga tillfällen.  

Hon är närmast suverän när det gäller att från köket trolla fram kulinariska läckerheter av snart sagt alla de slag och har därför skilt sig från sina olika uppdrag med heder och sina uppdragsgivares fulla belåtenhet och uppskattning. Med heder bär hon också de 70 levnadsåren och ingen av Hulda Lindströms många bekanta och vänner kan väl egentligen tro att denna intelligenta och av vitalitet sprudlande kvinna redan är 70 år. Mången 50-åring skulle kunna avundas henne hennes spänst och ungdomliga sinnelag. Ingalunda har hon ens ännu lagt sig till ro, trots sedan flera år inträdd pensionsålder. Senast i går var hon i full verksamhet i köksregionerna på hotell Savoy i Växjö.

Hos henne är de mest markanta egenskaperna arbetsamhet, ordningssinne och kunnighet samt sist men inte minst det varma leendet och det glada humöret som är så signifikativt för fröken Lindström.

80-årsdagen. Fortfarande oerhört vital och pigg trots att hjärtat gjort sig påmint.

Så som jag minns farmor. Med sitt vita hår, oftast pigg och glad. Vänstra bilden är från slutet av 1960-talet. Och sedan. Försommaren 1974. Blicken har slocknat och någon månad senare, den 13 maj, är hon borta.

Dödsnotis Hulda Lindström maj 1974

I måndags avled förra kokerskan Hulda Lindström, Gemla. Hon var född i Tävelsås 1887 och flyttade sedan med föräldrarna till Härensås, Bergunda. Sedan 1935 har hon varit bosatt i Gemla och de senaste åren på Solgården.

Hon har haft anställning som husa och kokerska på ett flertal platser, bl a på Jäts herrgård samt i Växjö, Eksjö och Jönköping. I Växjö har hon under en lång följd av år varit kokerska på restaurang Gillet och Hotell Savoy. Hon har gjort sig känd som en skicklig yrkesmänniska. Som kokerska har hon ofta varit anlitad vid privata högtidligheter och överallt har hon fått beröm för sin goda mat.

Hon efterlämnar minnet av en god och gladlynt människa som hade lätt att få kontakt med sin omgivning. Hon sörjes närmast av sonen Carl, anställd vid Micki leksaker, Gemla, sonhustru, barnbarn och barnbarnsbarn samt syster, broder och syskonbarn.