Jordkulan blev deras hem

Anders Magnus Andersson och hustrun Maria. Mittbilden från 1923 är tagen i Cody Wyoming. Frank t v, Ed Magney (Erik Magnusson) och Emil Lindström. Emma och dottern Eileen. Högerbilden från Leadville 1904. Helfrida t v. Emils och Emmas döttrar Elsie 1899-1982 och Ellen 1897-1911.

SYSKONEN ANDERSSON har jag skrivit om flera gånger. Det är egentligen ett sidospår, men så spännnande att jag valt att forska vidare.

Bröderna August och Emil Lindström från Tävelsås for till Amerika. Om detta kan man läsa under länken "Till Amerika" på hemsidan. August kom så småningom tillbaka medan Emil stannade, gjorde goda affärer och blev välbärgad man. Han besökte aldrig sitt gamla hemland.

Emil gifte sig i Denver 1894 med Emma Christina Andersson från Rydaholm i Småland. Vid den tiden fanns i USA två av hennes bröder och så småningom kom också systern Helfrida. Så mycket visste jag. En massa lösa ändar där jag inte ens hade födelsedatum. Emmas gravsten uppgav bara att hon var född 1870.

En artikel i Släkthistoriskt forum under våren öppnade emellertid för nya kontakter. Självaste förbundsordföranden hittade syskonen Anderssons födelse. Och från Moheda, Växjö och andra platser, hörde andra forskare av sig. Och här är nu en sammanfattning om syskonen Anderssons uppväxt!

UTKASTADE

1879 genomfördes laga skifte i Hjortsjö, Rydaholm (F). Södergårds grenadjärtorp flyttades till en plats kallad Lindbergs. Familjen i torpet Lindbergs kastades helt sonika ut! Anders Magnus Andersson, hustrun Maria och barnen Emma Christina, Johan, Aron, Amanda, Hanna och Stina Lisa - Helfrida var ännu inte född - stod på bar backe! En bonde förbarmade sig över familjen och gav dem tillåtelse att bygga sig ett hus på en plats kallas Klinten.

Virket släpades ut i ödemarken och de var så fattiga att de inte ens hade gångjärn på dörren. Stugan bestod av ett rum och kök. Vid flytten bar Maria en säck gödsel för att få gödning till utsädet som såddes mellan stenarna. Familjen hade också en ko.

ELDEN ÄR LÖS

Under dessa fruktansvärt hårda förhållanden gjorde de allt för att överleva. Men ödet hade mera elände i beredskap. En dag när de vilade började det lilla huset brinna. Det enda de kunde rädda var sig själva, lite kläder och en bibel. För att få tak över huvudet flyttade de in i en jordkula. Lingonplockare som passerade berättade att de sett sovande barn och en kokande gryta på en provisorisk spis.

Så småningom byggde familjen upp sitt lilla hus igen och här växte barnen upp under svåra förhållanden. Så svåra att Anders Magnus vid ett tillfälle tänkte ta sitt liv. När yngsta dottern klängde sig fast vid hans ben förstod han att han inte kunde lämna barnen.

Alla barnen gav sig ut i världen. Fyra till Amerika och två till Danmark. Stina Lisa blev bara ett år och dog 1880. Amanda (född 1875) återvände så småningom och hos henne slutade Anders Magnus sina dagar 1930. Hustrun Maria avled 1913.

Jordhyddans fasad åt öster enligt en beskrivning från 1940. Nästa bild visar hur det ser ut i dag (2003) och till höger en uppmätning gjord 2003. Jordkulan revs omkring 1890. Teckningar och foto Harry Ahlkvist i Växjö