Noteringar om Otto och Amalia Meurling

Österlövsta kyrka

DEN SISTA FLYTTEN för Otto Meurling blev till Åkerby i Uppland. Ottos mamma var pigan / syjungfrun Sofia Carolina Wetterberg född 1816. Hon uppger inte vem som är far till Otto så det är dags att spekulera. För det första kallar han sig Meurling. Det behöver inte betyda något i och för sig, men mera graverande är de andra namnen. Han heter ju Otto Hampus Mauritz. Det tar inte lång stund att hitta slaktaren Hampus Mauritz Meurling i Gamla stan, Stockholm, där Otto är född! Det är ju mycket misstänkt - varför skulle pigan annars döpa sitt barn till just dessa namn? Är det slaktaren, så hade han minst en dotter också. Det är emellertid troligen samma Sofia Carolina som förekommer med titeln dansös och det är minst sagt suspekt. Hon kan alltså mycket väl ha varit prostituerad vilket var mycket vanligt vid denna tid.

OTTO MEURLING fältskär, handlare och källarmästare. En orolig själ verkar det, som flyttar och flyttar hela livet. Av någon anledning hamnade han i Åkerby nordost om Tierp där han verkade som handlare några år. Därefter åkte han och hustrun Amalia till Umeå. Nästan exakt två år senare är de tillbaka i Åkerby. Efter några år är det dags igen - den här gången till Västervik dit de flyttar 12 september 1898. Otto är nu 60 år.

I boken Olof Meurlings stamträd vid början af tjugonde seklet (1902) uppges att Otto avled i Västervik 1901. Det gjorde han inte. Amalia och Otto flyttar visserligen in till kvarter Ö4 i Västervik den 7 november 1898. Men, nästan exakt ett år senare - den 3 november 1899 - går flytten tillbaka till Åkerby!

AVLIDER 1901 Otto Meurling avlider mycket riktigt 1901 men inte i Västervik utan vid ett besök i Stockholm den 29 april. Dödorsaken är hjärtförlamning. Hustrun Amalia stannar kvar i Åkerby till sin död den 13 december 1922. Båda är begravda i Österlövsta kyrka.

Bertha Mathilda Meurling är verkligen dotter född i Göteborg 1855. Om det är Otto som är hennes biologiske far återstår att kontrollera, men det verkar inte troligt. Hon fanns med när paret flyttade till Mariefred från Skellefteå 1885. Alla flyttar sedan till Vingåker där Amalia blir föreståndare för Järnvägshotellet. Bertha - som inte är alldes ung - träffar hemmansägaren Gustaf Frithiof Vikander från Byhle Östergård som hon gifter sig med. Och det är väl Kork-Vikanders?

TROTJÄNARINNAN ÄRVER. Emma Augusta Olsson, pigan som var med redan vid första flytten till Åkerby 1888, är den som får ärva huset i Åkerby. Det tyder på att dottern Bertha har avlidit tidigare. Hon var född 1855 och skulle alltså vara 67 år då Amalia dog. Emma Augusta flyttar in i huset 1923, bor kvar till 1926 (1929) och flyttar sedan till Oscars församling i Stockholm. Huset, byggt 1860, köptes av nuvarande ägaren Per-Lennart Olssons far för 11.000 kronor. Vid ombyggnad noterades att det fanns en kägelbana i stora rummet nedre botten. En trappa upp fanns en groggveranda med torn. En omfattande ombyggnad gjordes 1945.

Meurling tycks ha haft gott om pengar och ägde bland annat mark i byn. Den kallas än i dag Meurlings hage. Änkan bodde kvar och sov med en laddad pistol vid sängen. Barnen i byn brukade hälsa på eftersom hemmet inte liknade nåt annat. Här fanns saker från andra länder, spännande för små barn.

Till vänster den fastighet där Otto Meurling drev affär. Mitten och höger makarna Meurlings fristad.