Emma Augusta Olsson - en trotjänarinna

OTTO MEURLING - gjorde Emelie Ingeborg Rahmé med barn 1865 och rymde sedan till Finland. Han levde ett kringflackande liv och fick inga fler barn. Han gifte sig senare med Mathilda Eriksson från Göteborg. Paret hade en trotjänarinna som i stort sett hela livet följde paret Meurling.

EMMA AUGUSTA OLSSON - paret Meurlings trotjänarinna var den som fick ärva tillgångarna. Trots att Otto Meurling hade såväl barn som barnbarn i Tävelsås när han avled. Men det visste han säkert inte om.

Emma Augusta var född i Nederluleå 26 oktober 1861 och följde Meurlings under många år. Hon gifte sig aldrig. 1926 sålde hon huset i Åkerby och blev portvakt i fastigheten Grevgatan 4 i Stockholm. Där bor hon fram till 1937. Då har hon flyttat en bit upp på gatan till nummer 18. Hon är 76 år och orkar förmodligen inte längre med portvaktssysslan. 1942 flyttar hon igen. Den här gången till Högalids församling och adressen Skånegatan 1 A. Där bor hon fram till sin död 31 maj 1944. Hon är, av någon anledning, begravd på Salems kyrkogård.

Folkräkningen 1870 visar att hon var född i Bensbyn, Nederluleå och hade tre syskon. Modern - född 1830 - står som hemmansägarinna och änka. Om barnen står också att de undervisas i hemmet.

BOUPPTECKNINGEN är avklarad på några rader. Emma Augusta Olsson dog utfattig på Rosenlunds ålderdomshem i Stockholm. Alla tillgångar var borta.

"Gångkläder - värdelösa, diverse lösören - 7 kr, kontanter - 3,80 kr, postsparbanken - 50 kr, begravningskostnader - 410 kr" Det var allt! Syskonbarn var närmast anhöriga.

I Åkerby i Uppland bodde Mathilda och Otto Meurling mellan sin uppdrag runt om i landet. Det verkar ha varit deras fasta punkt i tillvaron, trots att de inte hade någon tidigare anknytning till denna lilla bruksort. De arbetade som krögare i Finland och Sverige. Mathilda drev också järnvägshotellet i Vingåker under några år. Parets trotjänarinna - Emma Olsson från Luleå - fick när Otto Meurling dog 1901 3000 kr i kontanter. Det var mycket pengar på den tiden. Emma Olsson var också den som vårdade Mathilda hennes sista år och fick också ärva tillgångarna och fastigheten i Åkerby. Den såldes 1926 till nuvarande ägarens pappa. Det berättas att det i huset fanns många spännande saker och att traktens barn gärna hälsade på. Mathilda Meurling sägs också ha sovit med en laddad revolver på nattygsbordet.