LINDSTRÖM & ANDRA

SLÄKTFORSKNING FRÅN NÄR OCH FJÄRRAN

Menu
  • Hem
  • Släktträd
  • Family tree
  • Om
  • Kontakt
Menu

Otto Meurling

Posted on 21 september, 202121 september, 2021 by crister

Otto Hampus Mauritz Wetterberg Meurling

Född 24 februari 1839 i Storkyrkoförsamlingen, Stockholm
Död 29 april 1901 på resa i Stockholm.  

Cristers farmors morfar.

Huset i Åkerby – med kägelbana och utsiktstorn.

Otto Meurling var fältskär, handlare och källarmästare. En orolig själ verkar det, som flyttar och flyttar hela livet (se nedan). Av någon anledning hamnade han till sist i Åkerby nordost om Tierp där han verkade som handlare några år. Därefter åkte han och hustrun Amalia till Umeå. Nästan exakt två år senare är de tillbaka i Åkerby. Efter några år är det dags igen – den här gången till Västervik dit de flyttar 12 september 1898. Otto är nu 60 år. En period drev paret järnvägsrestaurangen i Västra Vingåker 1888. 1898 övertar han hotell Larsson i Västervik:

Då jag genom försäljning af ”Hotell Larsson” till herr O. Meurling, dermed afslutat en tolfårig verksamhet här, beder jag få innesluta min efterträdare i samma välvilja som jag åtnjutit. Samtidigt är det mig kärt att få frambära ett varmt tack för den vänskap som under så olika former kommit mig och min familj till del. Westervik den 1 nov 1898. C.A. Larsson.

I boken Olof Meurlings stamträd vid början af tjugonde seklet (1902) uppges att Otto avled i Västervik 1901. Det gjorde han inte. Amalia och Otto flyttar visserligen in till kvarter Ö4 i Västervik den 7 november 1898. Men, nästan exakt ett år senare – den 3 november 1899 – går flytten tillbaka till Åkerby! Det blev den sista flytten för Otto Meurling.

Sofia Carolina Wetterberg

Ottos mamma var pigan/syjungfrun Sofia Carolina Wetterberg född 1816 i Norrköping. Hon uppger inte vem som är far till Otto, men det finns ett fint ord man kan använda, filiation. Det är den juridiska termen för den erkända rättsliga statusen för förhållandet mellan familjemedlemmar, eller mer specifikt den rättsliga relationen mellan förälder och barn.

Det finns nämligen en rad fakta som med till sannolik gränsande visshet pekar ut slaktaren Hampus Mauritz Meurling i Gamla stan, Stockholm, där Otto är född! Det är ju mycket misstänkt – varför skulle pigan annars döpa sitt barn till just dessa namn? Och i samband med moderns död byter han namn till just – Meurling!

Otto Meurling avlider 1901 vid ett besök i Stockholm. Dödorsaken är hjärtförlamning. Hustrun Amalia stannar kvar i Åkerby till sin död den 13 december 1922. Båda är begravda i Österlövsta kyrka.

Emma Augusta Olsson, pigan som var med redan vid första flytten till Åkerby 1888, är den som får ärva huset i Åkerby. Emma Augusta flyttar in i huset 1923, bor kvar till 1926 och flyttar sedan till Oscars församling i Stockholm. Huset, byggt 1860, köptes av nuvarande ägaren för 11.000 kronor. Vid ombyggnad noterades att det fanns en kägelbana i stora rummet nedre botten. En trappa upp fanns en groggveranda med torn. En omfattande ombyggnad gjordes 1945.

Meurling tycks ha haft gott om pengar och ägde bland annat mark i byn. Den kallas än i dag Meurlings hage. Änkan bodde kvar och sov med en laddad pistol vid sängen. Barnen i byn brukade hälsa på eftersom hemmet inte liknade nåt annat. Här fanns saker från andra länder, spännande för små barn.

Hotell Raatti i Uleåborg

Otto Meurling och hans hustru Amalia drev i många år Hotell De Raatti som låg på Raattiön i Uleåborg. Det var inget egentligt hotell utan mera ett värdhus.

Raattiön hade inköpts av ett Brobolag som ägdes av ett stort antal Uleåborgare. Bolaget byggde en bro och besökare fick betala en broavgift. Det behövdes emellertid mer inkomster och en park anlades på öns västra udde. Beslut togs också om ett restaurangbygge 20 april 1869. Otto och Amalia var de första krögarna och öppnade för allmänheten 1873. Den 4 mars gavs tillstånd till Meurling att uppföra en liten byggnad hyresfritt på 20 år.

I maj 1874 meddelade Otto Meurling allmänheten att restaurangen med tillhörande kägelbana var öppen. Om detta kunde man läsa i tidningen Oulun-Wiikka Sanomi den 16 maj 1874:

Härmed har jag äran underrätta, att värdshuset och kägelbanan å Raatti holme är öppnad hvarföre jag mig hos den vördade publiken rekommenderar, samt skall mitt bemödande blifva att söka uppfylla dess billiga anspråk. Otto Meurling!

Till ställets mera anmärkningsvärda besökare räknas den engelske lorden Alfred Lumley, Edvard VIIs adjutant. Han var på jaktresa i trakterna och är inte särskilt förtjust i varken de svenska – eller de finska matvanorna. I sina anteckningar skriver han bl a ”…innan man sätter sig till bords äter man allehanda smårätter från sidoborden, rå lax, ansjovis, kaviar osv. Man avrundar allt med snapsar….” På pluskontot noterar lorden dock att han beskådat den vackraste solnedgång han någonsin sett.

Otto Meurling tjänade mycket pengar. När han där värderas bara lösöret till en miljon i 2020 års penningvärde. Mycket talar att han var inblandad i olaga brännvinstillverkning och försäljning i Uleåborg. Han fick nämligen lämna mycket de hastigt 1878!

Österlövsta kyrka.

Flyttningar

1838 Född i Stockholm
1853 Katarina
1855 Adolf Fredrik
1861 Ut till Linköping
1862 Jacob från Linköping
1865 Till Uleåborg /Rymmer från faderskap/
1879 Ut till Luleå
1885 Ut till Mariefred från Skellefteå
1887 Ut till Västra Vingåker
1888 Ut till Åkerby
1892 Ut till Umeå
1895 In till Åkerby från Umeå
1898 Ut till Västervik
1899 Åter till Åkerby
1901 Död

Topp

NYHETER

  • Har du inget snus din djefvul…?
  • Smugglad in i paradiset
  • Signe och Emil Weiholt
  • Carl Jacob Rahmé
  • He wasn’t dead

ARKIV

  • december 2021
  • oktober 2021
  • september 2021

KATEGORIER

  • Dokument
  • English
  • Nyheter
  • Personer
©2022 LINDSTRÖM & ANDRA | WordPress Theme by Superbthemes.com