Löjtnanten Carl Jacob Rahmé hade inget lätt liv. En hård och fattig uppväxt. Faderlös i unga år och en militär karriär som slutade snöpligt. Nästan alla barnen dog tidigt liksom den första hustrun. Han försörjde sig med att skriva brev åt andra – handstilen var utmärkt. Rahmé ägnade sig också åt någon form av försäljning och – han drev en arbetsförmedling! Grundekonomin var emellertid inte så bra och den oundvikliga konkursen närmade sig. 1818 gick det inte längre.
Nu hette Carl Jacob egentligen Rahm – men när han inledde den militära karriären lade han till é. Det lät kanske lite finare… (Läs mer om han mor här)
Ackord
Det militära systemet var vid denna tid inrättad med ackord. Det betydde i korthet, att man betalade för en officersfullmakt som man sedan kunde sälja när man steg i graderna. En sorts pensionsförsäkring med andra ord. Det var en sådan som Carl Jacob Rahmé skaffade sig.
1807 blev han löjtnant och livdrabant i Hertigen av Södermanlands regemente – den blivande Karl XIII. 600 Riksdaler Banco kostade det. En oerhörd summa för den redan då fattige fänriken. Årslönen var nämligen bara 82 Riksdaler. Till detta kom en del förmåner, så det hade kanske gått bra om inte regementet upplösts nästan omgående när hertigen blev kung! Livregementet var stationerat på Rosersbergs slott norr om Stockholm.
Rahmé placerades vid Hälsingeregementet med enbart löjtnantslönen. Och det var nu det sprack. Han blev av med ackordet eftersom hertigen inte tecknat nödvändiga avtal. Med räntor handlade det alltså om nästan tio årslöner som gick förlorade. Dessutom måste han skaffa ny uniform. Konkursen var ett faktum med skulder på 1746 Riksdaler och tillgångar på 176
.
Rosersbergs slott
Hertig Carls livregementes uniformer som var mycket påkostade.
Norra Smedjegatan
Här, till höger om ingången låg nummer 2.
Norra Smedjegatan 1900.
Konkursen
Sä här beskriver han själv sin belägenhet:
Nu var jag i den svåraste belägenhet,- utan all egen tillgång, och utan hjelp af någon anhörig, måste jag likväl equipera mig med ny uniform, och bestride andre vid detta tillfälle förfallne angelägne utgifter, således åter nödsakad att öka min skuld – Men tjente likväl qvar uti nära 2 och ½ år, endast mede den lilla lön jag förut nämnt, och utan något slags annat understöd. Emellertid, och då jag ej kunde afbetala något, på den accords Summa, jag förut ärhållit, till låns, uppsteg räntan för nämnde Lån till nära två tredjedelar af hvad Capitalet utgjorde. Stadt i den djupaste fattigdom var jag tvungen att begära afsked, då min Expectance lön indrogs, och jag förlorade äfven hela mitt accord, emedan vid förstnämnde Corps, där jag från början ärhölt lön, icke fants något accords reglemente, och jag således icke heller kunde ärhålla någon accords ärsättning.
Men eländet var inte slut med detta. Året efter – 1819 – dör hustrun Rebecca Charlotta Rådberg bara 28 år gammal i sviterna efter en förlossning. Utfattig, utan försörjning och med två små barn gällde det att överleva. Det nyfödda barnet placerades som ambarn hos A. Edberg som var stallbetjent hos Hans Kongl höghet Kronprinsen. Några år senare försvinner hon i kyrkböckerna.
Vid tiden för konkursen bodde löjtnanten Rahmé i huset Norra Smedjegatan nr 2. Bebyggelsen var då från 1700-talet, men fick i mitten av 1800-talet ge vika för moderna hus. Denna endast 300 meter långa gata myllrade av folkliv. Men under rivningsraseriet på 1960- och 1970-talen fick det nedgångna Norra Smedjegatan skatta åt förgängelsen. I dag finns inte ens gatan kvar. I stället finns det trista bank- och kontorshus i det som en gång var en levande stadsdel. Huset där Rahmé bodde är numera den södra ingången till Gallerian!
Familjen Rahmé hade en lägenhet på fyra rum och kök på nedre botten. Årshyran var 160 Riksdaler Banco. Hyresvärd var före detta löjtnanten, sedermera skomakaren Gustaf Dahlström.
Militära karriären i sammandrag
I militär tjänst 1803 Svea Artilleriregemente, Stockholm, (A)
Njutit undervisning av privata informatorer.
1801 biträdd casseuren vid Kongl. Chartae Sigilatae Contoret
1803 antagen till ordinarie Tygskrifvare
Lön 50 Rd
Källa: Meritförteckning band 42 sid 546
Fänrik 1805
Tygskrivare 1805 Stockholm, (A)
Finns med som tygskrivare och anges som 19 år med 1,5 års tjänstgöring.
Källa: Generalmönsterrulla Svea Artilleriregemente
Löjtnant Livdrabant 20.04.1807 Svea Artilleriregemente, Stockholm, (A)
Helsinge regemente 1810
På värfvad stat
Källa: Regementets meritförteckning
Helsinge regemente 1811
På värfvad stat
Källa: Meritförteckning 1811
Helsinge regemente – avsked 08.01.1812
Begärt avsked pga av ekonomiska svårigheter. förlorar lön och hela ackordet.